Bulletin k utkání #2
Basket Brno vs BK KVIS Pardubice
Vítězná vlna pokračuje. Další infarktový závěr jsme v Ústí přetavili v úspěšný skalp.

Vítězná vlna pokračuje. Další infarktový závěr jsme v Ústí přetavili v úspěšný skalp.

SLUNETA Ústí nad Labem: Basket Brno 75:76 (21:20, 17:22, 19:16, 18:18)

Body: Edwards 19, Varner 18, Oguama 13, Potoček 9, Číž 6, Vyoral 6, Pecka 4 - Chargois 17 (+9 doskoků), Dáňa 15, Půlpán 15, Bálint 13, Křivánek 5, Svoboda 5, Kejval 4, Stráněl 2

Ve třetím venkovním utkání sezóny nás hostilo Ústí a čekala nás zatím papírově největší prověrka. Střelecký účet proti tradičně silnému soupeři otevřel trojkou Chargois. Oběma týmům se dařilo své útoky zdárně zakončovat, ale i přesto jsme dosáhli dvouciferného počtu bodů dříve my. Po skvělém nájezdu Bálinta jsme vedli 14:7 a ten tak potvrdil náš skvělý vstup do utkání. Sluneta reagovala dvěma úspěšnými koši za tři a rychle bylo vyrovnáno. O jediný bod získali domácí nakonec úvodní čtvrtinu a vše napovídalo tomu, že budeme sledovat vyrovnaný zápas.

Nastolené tempo pokračovalo i v druhé části, oba týmy přidávaly koše ve stejném poměru a skóre se překlápělo z jedné strany na druhou. Richard Bálint nám připomenul skvělý výkon z minulého zápasu v Olomouci dalšími body a tentokrát i geniálními přihrávkami, když nejednou našel své spoluhráče pod zcela volným košem. V samém závěru druhé čtvrtiny jsme znovu přetáhli vedení na svou stranu, do šaten jsme tak odcházeli se čtyřbodovým náskokem a vztyčenou hlavou.

Ani průběh třetí části nenapověděl, který z týmů bude na konci zápasu slavit. Ve výborném výkonu pokračoval Viktor Půlpán, odpovídal na body domácích v podobě proměněných nájezdů a na druhé straně skvěle doskakoval. Neúspěšná střelba zpoza tříbodové hranice nám ale nedovolila utrhnout výraznější vedení. Avšak díky podobné bilanci i na straně Ústí sliboval závěr utkání velké drama, na které jsme zatím ovšem zcela zvyklí.

Bod navíc znamenal naše vedení před vstupem do závěrečně čtvrtiny. Velmi tvrdý a kontaktní zápas začal gradovat. Chargois si pod košem dokázal udělat prostor a přidával důležité body. Následovala trojka Dáni, který si připsal již patnáctý bod v zápase a rázem to bylo o sedm. Po každé střele se pod oběma koši strhl krvelačný souboj o doskok a fauly přibývaly. Čtyři minuty před koncem se hra začala výrazně kouskovat vinou faulů na obou stranách a začala být více taktická. Dvěma slepenými koši se domácí dostali minutu před koncem do vedení, to však ihned změnil Bálint a po dalším faulu proměnil oba trestné hody, o jediný bod tak zase na naší straně. Stejnou šanci jsme nabídli i domácím, ti však pohrdli a šest vteřin před sirénou jsme byli na míči. Ústí znovu muselo faulovat, Šimon Svoboda měl k dispozici další trestné hody. Přestože ani jednu neproměnil, střela domácích přes celé hřiště naštěstí nerozvlnila síťku a nejtěsnějším možným rozdílem jsme zvítězili v dalším infarktovém závěru 76:75 a posouváme se tak do nejvyšších pater tabulky.

Tomáš Reimer (trenér SLUNETA Ústí): „Druhé domácí utkání, tentokrát proti Brnu, třetí vyrovnaná koncovka a dneska bohužel s horším koncem pro nás, paradoxně to bylo utkání, ve kterém jsme oproti posledním dvěma, ještě v poslední čtvrtině vedli, bylo to neustále nahoru dolu, bohužel v koncovce byl soupeř šťastnější a vyhrál. Samozřejmě pro nás je to opět zdvižený prst, protože převážně v prvním poločase nehrajeme svoji hru, je to hrozně statické, hráči by ještě měli mít energii, ale nedostáváme se do toho, takže na tom my budeme muset určitě zapracovat, ale na druhou stranu je to jedna prohra, my se z toho musíme rychle oklepat a co nejlépe se připravit na další zápas.”

Martin Vaněk (trenér Basket Brno): „My jsme hrozně rádi za vítězství, protože všichni vědí, že se tu nevyhrává lehce a liga je vyrovnaná a každá výhra venku se počítá dvakrát. Já myslím, že většinu zápasu jsme byli lepší, měli jsme velké problémy s doskokem, Ústí nás přeskákalo o 9 míčů, ale zejména 13 útočných doskoků nás bolelo hodně. A měli jsme velmi špatné šestky (50 procent), takže jsem rád, že jsme to v koncovce urvali, ale rozhodně máme na čem pracovat, protože to nebylo bez chyb a musíme se rovnou připravit na středeční zápas s Pardubicemi.”

Matěj Dáňa (křídlo Basket Brno): „Pro nás velmi důležitá výhra, protože v Ústí se lehce nevyhrává. Bylo to velmi těžké utkání, protože celý zápas jsme měli trochu navrch, ale v závěru jsme byli mínus jedna, tak jsme si vzali timeout a trenér dobře nakreslil akci, po které jsme dali koš a pak se nám povedlo týmovou obranou ubránit.”

Ladislav Pecka (power forward SLUNETA Ústí): „Třetí zápas jsme v koncovce už nezvládli, měli jsme na vítězství dvě šestky a nedali jsme ani jednu, ale to je jedno. Myslím, že Brno hrálo mnohem fyzičtěji a víc s energií a náš útok je neustále takový neučesaný, ale jsme nový tým a máme na čem pracovat.”

Zpět na úvod