Bulletin k utkání
Basket Brno vs Inter Bratislava
Tým nabírá obrátky. Chargois velel proti Pardubicím ke čtvrté výhře v řadě.

Tým nabírá obrátky. Chargois velel proti Pardubicím ke čtvrté výhře v řadě.

Basket Brno vs BK KVIS Pardubice 89:82 (22:21, 17:24, 25:15, 25:22)

Body: Chargois 25 (+8 asistencí), Svoboda 14 (+6 doskoků), Křivánek 13, Půlpán 9 (+6 doskoků), Stráněl 9, Bálint 8, Dáňa 7, Kejval 4 – Šafarčík 25, Brunk 19 (+13 doskoků), Kovář 17, Williams 8, Novotný 6, Švrdlík 3, Lukeš 2, Šiška 2

Proti Pardubicím jsme nastoupili ve zcela stejné základní sestavě jako v posledních třech utkáních. Tyto zápasy jsme dotáhli do vítězného konce a tak nebyl důvod ke změnám. Po prvních dvou minutách svítilo na tabuli velmi nezvyklé skóre 1:1, oba týmy si ihned pomohli faulem a tak první koše na obou stranách byly z trestných hodů. Již od začátku jsme zkoušeli střílet za tři body, ale cestu do obruče si našly jen dvě z našich pěti střel. Matěj Dáňa se postaral o jednu z nich a stála za to, bylo srovnáno na 16:16. Diváky následně zvedl ze sedaček Milan Stráněl, když doskočil střelu Křivánka a nádherně zavěsil. O pár chvil později ho napodobil podobným způsobem Chargois a šest bodů v řadě znamenalo vedení právě o šest. Pardubicím však patřila poslední minuta, kdy se dvěma slepenými koši dotáhli na jediný bod a atraktivní první čtvrtina skončila poměrem 22:21.

Hostům patřil i úvod druhé části, sedm bodů v řadě a až Bálint po dvou minutách přestřihl tuto perníkovou šnůru. Slovo si vzal také kapitán Křivánek, nejdříve našel na trojce volného Šimona Svobodu a následně sám faulovaný dotlačil míč do koše. Nadále se však nedařila střelba za tři. Jen jeden pokus ze šesti našel cíl, za to hosté mířili lépe a drželi si malé vedení až do konce čtvrtiny.

Vstup do druhého poločasu se nám vydařil, důležité koše přidal dnes výborný Chargois a nedovolili jsme Pardubicím odskočit. Ztrátu jsme naopak stahovali a po dalším koši Ethana Chargoise jsme se po delší době dostali znovu do vedení. Konečně jsme našli recept na proměněné trojky, stoprocentní úspěšnost nám pomohla k náskoku čtyř bodů a hala čekala na dezert v podobě poslední čtvrtiny.

Po minutě bylo vyrovnáno a začínalo se od nuly. Šéfkuchař naší kabiny Petr Křivánek ale skvělým příkladem nejdříve trefil trojku a na druhé straně zablokoval pokus hostů. Po vzoru kapitána rozhoupal síťku za tři také Svoboda a po skvělé pasáži hry jsme vedli o osm bodů. Chargois se s 21 body výrazně zapojoval i do obrany, když přilepil střelu hostů na desku jej hala odměnila bouřlivým potleskem. Minutu před koncem se schylovalo k letos zatím tradičnímu dramatickému závěru. Pardubice byly na dosah čtyř bodů, ale tentokrát zavelel Viktor Půlpán. Prošel sám až pod koš, byl faulován a odrazil tak nápor Východočechů. Ti již nedokázali reagovat a skvělý výkon hlavně v závěrečné čtvrtině nám zajistil čtvrtou výhru v řadě. Konečné skóre 89:82 a doma tak zůstáváme neporaženi.

Martin Vaněk (hlavní trenér Basket Brno): „Dnes rozhodl druhý poločas, který jsme vyhráli 50:37. Byli jsme efektivnější v útoku. Po dobrém začátku, kdy jsme hráli slušně a dostali se do šestibodového vedení, jsme bohužel neproměnili několik dobrých střeleckých pozic. Pardubice toho využily a my jsme se dostali do útlumu. O poločase bylo klíčové, abychom se z toho dostali a začali hrát náš basketbal. Ve druhém poločase jsme dali 12 bodů z rychlého protiútoku, což je přesně to, čím bychom se měli prezentovat. Zároveň si ale myslím, že jsme si zápas zbytečně zkomplikovali – neproměnili jsme spoustu jednoduchých střel a opět jsme neproměnili 12 trestných hodů, i když na tom pracujeme každý trénink. To musíme zlepšit, protože přijdou další kvalitní soupeři a tohle by nás mohlo stát vítězství. Jsem rád, že jsme to zvládli i proti tak silnému týmu, jako jsou Pardubice."

Ethan Chargois (hráč Basket Brno): „V minulém zápase jsme prohráli na doskoku, takže to bylo něco, na co jsme se dnes chtěli zaměřit. Myslím, že jsme začali s dobrou energií, i když jsme ve druhé čtvrtině trochu zpomalili. Ve druhém poločase jsme ale už hráli náš basketbal."

Jan Šotnar (hlavní trenér BK KVIS Pardubice): „Dnes jsme měli více problémů. Pokud chceme hrát kvalitní basketbal, musíme mít na hřišti pět hráčů, kteří jsou plně připraveni. Poprvé v této sezóně musím říct, že jsme nepředvedli dobrý výkon – někteří hráči jako by ani nebyli na hřišti. Je to velká škoda, protože jsme mohli Brno v klidu porazit. Dnes nám zahráli dobře pouze tři hráči, a když není sebevědomí v útoku, přenáší se to i do obrany. Brno nemuselo předvést skvělý výkon, aby nás porazilo."

Petr Šafarčík (hráč BK KVIS Pardubice): „Dnes jsme měli problém s energií a přístupem. Tímto zápasem jsme úplně znehodnotili naši vzestupnou tendenci ve výkonech. Ty měly stoupající úroveň a gradovaly až k sobotnímu zápasu s Nymburkem, ale dnes jsme to svým přístupem degradovali. Spadli jsme úplně na dno a je to pro nás další varování. Zítra ráno se sejdeme a musíme opět tvrdě pracovat."

Zpět na úvod