Bulletin k utkání
Basket Brno vs Inter Bratislava
Střet s obrem. Skvěle rozehraný zápas s Nymburkem jsme k vítězství nedotáhli.

Střet s obrem. Skvěle rozehraný zápas s Nymburkem jsme k vítězství nedotáhli.

ERA Basketball Nymburk: Basket Brno 102:82 (18:26, 25:10, 33:22, 26:24)

Body: Sehnal 24, Bohačík 16, Ceaser 11, Svoboda 11, Birts 9, Bishop 8, Mikyska 6, Brown 4, Kováčik 4, Shumate 4, Rylich 4, Kříž 1 - Svoboda 24, Bálint 18, Charhois 10, Kejval 10 (+9 doskoků), Půlpán 8, Dáňa 6, Rychtecký 4, Křivánek 2

Utkání s domácím Nymburkem začalo poměrně vlažně. Oba týmy neproměnily své první akce a hra se rozběhla až od třetí minuty. Stejně jako v předchozím utkání jsme stříleli často za tři body. Narozdíl od zápasu s Pardubicemi jsme se nepotřebovali moc rozehrávat a čtyři trojky ze šesti v úvodní čtvrtině nám zajistili vedení. Domácím trvalo trochu déle, než se dostali do provozní teploty a díky tomu jsme ovládli první desetiminutovku 26:18.

Druhé dějství mělo zcela odlišnou podobu. Kvůli zhoršené střelbě a častým faulům jsme umožnili soupeři vrátit se do kontaktu a nastolené tempo jsme bohužel neudrželi. Nymburk se na nás bodově dotáhl a převzal průběžné vedení. Udrželi jsme však krok a rozdíl sedmi bodů před poločasovou přestávkou byl více než hratelný.

Dobře zvládnutý začátek druhé poloviny utkání, důležité koše a rozdíl byl už jen o tři. Přišel však výpadek a domácí toho využili, Středočeši trefili vše co mohli a dostali se do lehkého trháku. Střelecky nás dnes zatím nejvýrazněji táhl Richard Bálint, který byl hodně vidět. Domácí však nadále ukazovali jakou mají zatím letos formu, hráli v mnohem větší pohodě a do konce čtvrtiny nám odskočili o 18 bodů.

V závěrečné části před námi stála velká výzva. Hráli jsme lépe, zlepšili jsme doskoky a bylo vidět, že ještě není konec. Nymburk ale nechyboval, odpovídal na naše koše a nenabízel nám mnoho možností přiblížit se k vyrovnání. Rozstřílel se Šimon Svoboda, stal se nejlepším střelcem týmu a nakonec i zápasu s 24 body a vytvořil si své kariérní maximum. Ani jeho skvělý výkon ale nakonec nestačil a Nymburk držel zápas ve svých rukou až do svého konce, na palubovce Nymburku jsme v televizním utkání podlehli 82:102.

Martin Vaněk (trenér Basket Brno): „Musíme začít pracovat na tom, abychom byli schopni hrát s tak fyzickým týmem, jako je Nymburk. V tom byl největší rozdíl a to nás donutilo k těm 29 ztrátám. Bohužel v lize se moc často nesetkáme s tak agresivním stylem, který vyhrává Nymburku i zápasy v Lize mistrů. I když jsme se na to připravovali a rozebírali to u videa, tak realita je jiná. Je to pro nás dobrá škola a musíme se z toho poučit. Podle našich představ byly první minuty, ale nám chybí ta zkušenost, co má soupeř. Nymburk točí 10 vyrovnaných hráčů, kteří drží tempo. My jsme tomu trochu podlehli a zalekli jsme se toho. Dostaneme strašně moc bodů z protiútoků. Na začátku sezony jsme dostali facku od Písku, teď byla asi potřeba další facka od Nymburka, abychom mohli pokračovat dál, abychom neusnuli na vavřínech a dál pracovali.”

Šimon Svoboda  (forward Basket Brno): „Měli jsme dobrý start, hráli jsme fyzický basket, ale ve druhé čtvrtině jsme měli moc ztrát, přestali jsme běhat a soupeř šel do vedení. Ve druhé půli jak kdybychom přestali věřit, že je můžeme porazit. Doplatili jsme na velké množství ztrát, takto se vyhrát nedá.”

Francesco Tabellini (trenér ERA Basketball Nymburk): „Jsem rád za výhru. Pro nás nebylo snadné po velmi intenzivním zápase v Turecku dnes vstoupit do zápasu podobně. První minuty určitě měly být z naší strany lepší. Je třeba pochopit, že jak nám naše obrana může pomoci, když jedou všichni na sto procent, tak naopak je pak problém, když někde někdo zaspí, to se pak soupeři snadno překonává, když jste všude o krok později. Je důležité, že jsme to pak napravili, hráči se zvedli a odvedli dobrou práci. Těší mě, že jsme dnes mohli nechat hrát všechny hráče včetně Petera Kováčika, který s námi trénuje už dlouho a dnes poprvé nastoupil a hned skóroval. Ukázal charakter, když hned po vstupu na hřiště nedal šestku, ale dokázal proměnit druhou, což v takových situacích není snadné. Na jeho pozici je důležité, aby byl hráč silná osobnost a to on je. Poslední měsíc jsme hodně cestovali a on s námi příliš netrénoval, teď jsme měli před zápasem dva tréninky, takže jsme věděl, že to pro něj bude snazší do zápasu naskočit, než v zápasech předtím. Ondra Sehnal je velmi dobrý hráč s mnoha zkušenostmi, umí číst hru a může si zvolit, jestli proti obraně soupeře je lepší tvořit pro ostatní, nebo to naopak brát na sebe. Dosud v sezoně spíše tvořil, ale dnes ukázal, že je velmi dobrý i v zakončení. Vždy hraje podle toho, co tým potřebuje více.”

Ondřej Sehnal (rozehrávač ERA Basketball Nymburk): „Máme nejsilnější tým a nejlepší systém, držíme se na vítězné vlně, ale pořád to nejsou výkony, na jaké bychom měli být pyšní. Dnes jsme začali ospale, mysleli jsme si, že to půjde samo a prvních 16 minut jsme se trápili. Na to si musíme dát pozor a odstranit to, protože příště by se to mohlo vymstít. Je to o energii a o tom, s jakým chtíčem do utkání jdeme. Poslední dva ligové zápasy to tam na začátku nebylo a to musíme napravit. A hned ve středu předvést lepší výkon od první vteřiny.”

Zpět na úvod